Lezingen

Data 2018:

Hoogbegaafdheid en schoolkeuze VO

Maandag 22 januari 2018 – Hoogbegaafdheid en schoolkeuze VO

Op initiatief van enkele plusklasouders organiseert Plusklas De23 aan de Kruidentuin 2 in Barendrecht een ontmoetingsavond van en voor ouders van hoogbegaafde kinderen. Onderwerp is: de schoolkeuze voor Voortgezet Onderwijs. De uitwisseling van ervaringen tussen ouders, die al hoogbegaafde kinderen op het VO hebben en ouders, die nu met een schoolkeuze bezig zijn, staat centraal. Eerst is er een korte introductie van de ouders met ervaring (het gaat om scholen in Barendrecht, Ridderkerk, Rotterdam en Dordrecht), vervolgens is er ruimte voor vragen en individueel contact. De avond staat open voor iedere geïnteresseerde en begint om 20.00 uur; men hoeft niet tot het eind te blijven (ongeveer 22.00 uur). De toegang is gratis, maar aanmelding is wel gewenst: contact(at)de23.nl of 06-48862921.

 

Data 2017:

logo-WeekvdHB-2016-1Woensdag 15 maart 2017 – Ervaringen met KernTalentenmethode in plusklas en coaching

In het kader van de Week van de Hoogbegaafdheid houdt Irmgard Ballast een interactieve lezing. Kort zal zij enkele facetten van de KernTalentenmethode aanstippen. Daarnaast vertelt zij over haar ervaringen met de KernTalentenmethode in haar (externe) plusklassen en coaching.

Wat kinderen het liefst spelen, voorspelt welk beroep later bij ze past. De KernTalentenmethode onderscheidt 23 KernTalenten, die al op jonge leeftijd zichtbaar worden in spel en speelgedrag. Goed observeren van de speelactiviteiten, die door een kind graag worden ondernomen, levert een schat aan informatie over de sterke kanten van het kind. Ook kun je daardoor beter begrijpen waarom het ene kind iets graag doet en waarom het andere kind daartoe nauwelijks is te motiveren. Het bevordert het zelfbeeld en zelfinzicht van het hoogbegaafde kind, wanneer er woorden gegeven kunnen worden aan zijn positieve eigenschappen. Het helpt kinderen om hun passie te ontdekken en ontwikkelen. Daarnaast wordt het kind niet in een hokje geplaatst. Er zijn namelijk 23 KernTalenten, die sterk, half of klein kunnen zijn en in principe zijn alle combinaties mogelijk. Ieder mens is daardoor uniek.

In schools leren en schoolse vaardigheden kunnen hoogbegaafde kinderen en jongeren uitblinken zonder er ware passie voor te hebben. Zij worden dan op een verkeerd spoor gezet. Anderzijds zijn er hoogbegaafde kinderen die in het huidige onderwijs verre van uitblinken ondanks hun hoge intelligentie. Hun KernTalenten liggen dan vaak op gebieden, waar ons onderwijs geen of weinig aandacht voor heeft. Inzicht in hun KernTalenten is voor hoogbegaafde kinderen van onschatbare waarde.

De lezing wordt gehouden op de locatie van Plusklas De23 in Barendrecht. Aanvang 19.30 uur (tot 21.30). Er zijn geen kosten aan verbonden. Wel dient men zich aan te melden via: contact(at)de23.nl.