Workshops

Workshops voor hoogbegaafde kinderen

Plusklas de 23 biedt ook losse workshops aan voor meer- en hoogbegaafde kinderen. Deze worden gehouden op woensdagen in de ruimte van De23 in Barendrecht. Workshops zijn gericht op extra uitdaging van de kinderen en op de mogelijkheid van contact met andere (hoog)begaafde kinderen. Opgave via contactformulier, mail of telefoon. Het tarief is 15 euro per kind. Op aanvraag kunnen de workshops ook op een andere locatie gehouden worden.

6 maart 2021: Workshop Hydraulisch doolhof

Week van de hoogbegaafdheid  pneumatisch doolhof pneumatiek

Deze workshop gaat alleen door bij versoepeling van de Corona-maatregelen!

In de Week van de Hoogbegaafdheid organiseert Plusklas De23 een workshop voor kinderen van de basisschool. We gaan van huis-, tuin- en keukenmaterialen een hydraulisch doolhof (of een andere hydraulische machine) maken: een apparaat, dat werkt door middel van waterdruk. De workshop vindt plaats in de ruimte van HB-praktijk De23 in Barendrecht. De workshop is van 14.00 tot 16.30 uur.  Aanmelding is verplicht in verband met het beperkt aantal plaatsen. Kosten: 10 euro (gereduceerd tarief i.v.m. de Week van de Hoogbegaafdheid). Aanmelden graag via de mail:  contact<at>de23.nl

De workshop wordt begeleid door Irmgard Ballast en Claartje van Nispen.

Meer informatie: 06-48862921 (Irmgard)

hydrauliek pneumatische machine

5 februari 2020: Junior-workshop Elektriciteit (groep 1-4)

Deze junior-workshop “Elektriciteit” is speciaal voor jonge hoogbegaafde kinderen.

Heb je wel eens zelf een batterij gemaakt? We gaan onderzoeken welke materialen geschikt zijn om stroom te geleiden. En hoe sluiten we een batterij op een lampje aan? Of hoe laten we een motortje draaien? Dat motortje gaat er tenslotte voor zorgen dat de door jou gemaakte wiebelrobot gaat bewegen!

De workshop is voor meer- en hoogbegaafde kinderen van groep 1 t/m 4. Tijd: 14.30 – 16.30. De kosten zijn 15 euro. Er kunnen maximaal zes kinderen meedoen. Aanmelden via contact<at>de23.nl of 06-48862921.

18 december 2019: Workshop 3D Kersthuisje

Wat heeft Pythagoras met bouwkunde te maken? Hoe ontwerp je een bouwplaat voor je houten huisje? Hoe maak je led-verlichting in je kersthuisje? Je gaat een kersthuisje of winterhuisje ontwerpen. Het zaagwerk laten we over aan de figuurzaagmachine. Daarna zet je het huisje in elkaar, maakt een elektrisch circuit voor een ledlampje en geeft het huisje een winter-look. Ontwerpen-maken-versieren!

De workshop is voor meer- en hoogbegaafde kinderen vanaf groep 5 (indien handig genoeg vanaf groep 4). De kosten voor deelname zijn 15 euro. Aanmelden via contact<at>de23.nl of 06-48862921.

20 november 2019: Workshop Plastic Fusion

Wat is plastic eigenlijk? Wil je zelf milieuvriendelijk plastic maken? En wil je oud plastic omsmelten om nieuwe producten te ontwerpen? Als je kan roeren in een pannetje en als je een strijkijzer kan vasthouden èn een beetje creatief bent, kan jij dat ook!

De workshop is voor meer- en hoogbegaafde kinderen vanaf groep 5 (indien handig genoeg vanaf groep 4). De kosten voor deelname zijn 15 euro. Aanmelden via contact<at>de23.nl of 06-48862921.

12 juni 2019: Workshop Papierscheppen

Heb je wel eens zelf papier gemaakt met een schepraam? Wil je weten waarvan je allemaal papier kan maken en hoe je je velletje papier een bijzondere kleur, geur of structuur kan geven? Tijdens de workshop gaan we experimenteren met zelfgemaakte pulp en voegen we naar believen gras, bloemetjes of andere materialen toe. De workshop is voor kinderen van groep 4 t/m 8. De kosten voor deelname zijn 10 euro. Aanmelden via contact<at>de23.nl of 06-48862921.

PosterPapierScheppen

13 maart 2019: Workshop Wearables

Zelf een led-armband maken? Of een glowbot om aan je rugzak te hangen? Of een ander draagbaar object, dat je kan maken van vilt, LEDjes, geleidend draad en een knoopcelbatterij? Kan je een naald en draad vasthouden? Meld je dan aan!

De workshop is voor (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen vanaf groep 6 (indien handig genoeg vanaf groep 5) en wordt gehouden in de ruimte van Plusklas De23 aan de Kruidentuin 10 in Barendrecht. Tijd: 14.30 – 16.30 uur.  Kosten 10 euro. Wel graag aanmelden via contact<at>de23.nl of via 06-48862921.

20190224_172422 Logo_Header

12 december 2018: Ontwerp-workshop Mini-robotje

Kom een eenvoudig robotje maken! Eerst gaan we een puzzel oplossen: een computer werkt met enen en nullen – binair tellen – maar hoe zit dat eigenlijk? Daarna gaan we een mini-robotje bouwen van een afwasborstel of van elektriciteitsdraad en andere materialen. Maar hoe beweegt hij eigenlijk? Hoe kunnen we hem rondjes laten draaien? En wil je er een monstertje van maken of een insect of….?

De workshop is voor (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen vanaf groep 4 en wordt gehouden in de ruimte van Plusklas De23 aan de Kruidentuin 10 in Barendrecht. Tijd: 14.30 – 16.30 uur.  Kosten 10 euro. Wel graag aanmelden via contact<at>de23.nl of via 06-48862921.

ontwerp-workshop mini-robotje

14 maart 2018: Ontwerp-workshop Waterrad

In de Week van de Hoogbegaafdheid organiseert Plusklas De23 in Barendrecht op woensdag 14 maart een ontwerp-workshop voor (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen in de basisschoolleeftijd. Heb je wel eens een watermolen gemaakt? Draait hij sneller met een groter of kleiner rad? En hoe kan je het waterrad gebruiken om een voorwerp op te tillen? Wat moet je veranderen als we dat voorwerp zwaarder maken? We gaan eerst brainstormen en ideeën bedenken en daarna met jouw ontwerp aan de slag.

De workshop wordt gehouden in de ruimte van Plusklas De23 aan de Kruidentuin 2 in Barendrecht. Tijd: 14.30 – 16.30 uur. Vanwege de Week van de Hoogbegaafdheid geldt een gereduceerde prijs van 4 euro per kind. Wel graag aanmelden via contact<at>de23.nl

ontwerp-workshop waterrad

Workshops najaar 2017:

Workshop KnikkerPlusbaan  (6-12 jaar: 2 uur)

Aan de hand van een opdracht van het Vooruitwerklab van het CBO in Nijmegen gaan we met eenvoudige materialen een knikkerbaan bouwen. Na een eerste ontwerp waarin we de knikker naar beneden laten rollen, volgt een tweede opdracht die het voor de knikker (en jou) moeilijker maakt. Welke intelligenties zet je in bij het bouwen (analytische, creatieve en/of praktische intelligentie) en hoe zit het met je buurman/buurvrouw?

Workshop Biologie proefjes (6-12 jaar: 2 uur)

Waarom verkleuren de bladeren van bomen en planten in de herfst? En kunnen we die kleur eruit halen? We gaan op onderzoek naar de herfstkleuren van bladeren en vruchten en vergelijken die met elkaar, we experimenteren met kleurstoffen in de natuur en we kijken of zuur en zeep invloed heeft op die kleur.

Workshop Archeologie (6-12 jaar: 2 uur)

Hoe werk je als archeoloog? Wat zoekt en vindt een archeoloog? Welke conclusies kun je als archeoloog trekken?  De nadruk ligt op de Romeinse tijd.

Workshop Pepernotenmachine  (6-12 jaar: 2 uur)

Opnieuw een opdracht van het Vooruitwerklab van het CBO in Nijmegen. In groepjes wordt een oplossing bedacht voor een pepernoten-probleem.