Workshops

Zaterdag 23 september 2023: Workshop Verfstoffen uit planten

Tijdens de feestelijke opening van de gebouwen van Buning en de zuidelijke lus van het Vlinderommetje organiseert Natuurvereniging Zuidwolde een workshop voor de oudere jeugd.

Wil je verf maken met natuurlijke materialen? En wil je weten welke planten goede kleurstoffen leveren? Kom dan meedoen en experimenteren met deze jeugdworkshop (voor alle leerlingen van groep 7 en 8 van het PO en klas 1 en 2 van het VO).

Al in de prehistorie maakten mensen verf en kleurden ze hun kleding. Er waren nog geen synthetische verfstoffen en daarom gebruikten ze de natuur om zich heen. Dat gaan wij ook ontdekken! We gaan op zoek naar planten om verf en inkt te maken om te tekenen of te schrijven. En we gaan kijken hoe we katoenen stofjes een nieuw kleurtje of een kleurenafdruk kunnen geven.

Deelname is gratis, maar er moet wel iemand in het gezin lid zijn van de Natuurvereniging Zuidwolde. Je kan jeugdlid worden (een heel jaar lang) via http://www.natuurverenigingzuidwolde.nl voor 7 euro per jaar. Een gezinslidmaatschap kost 10 euro.

Maximaal 10 deelnemers. Aanmelden voor deze workshop is verplicht bij Irmgard Ballast via contact@de23.nl.
Locatie: Clubhuis NVZ, Middelveenseweg naast nr. 13, Zuidwolde.
Tijd: 14.00 – 16.00 uur

Workshops voor hoogbegaafde kinderen

HB-praktijk De23 biedt ook losse workshops aan voor meer- en hoogbegaafde kinderen. Workshops zijn gericht op extra uitdaging van de kinderen en op de mogelijkheid van contact met andere (hoog)begaafde kinderen. Opgave via mail of telefoon. Het tarief is 10 euro per kind. Op aanvraag kunnen de workshops ook op een andere locatie gehouden worden.

Woensdag 17 mei 2023: Workshop Linosnede

In deze workshop leer je een oude ambachtelijke hoogdruk techniek, waarbij een afbeelding wordt uitgesneden uit een stuk linoleum. Dit doe je in spiegelbeeld. Kom het ontdekken en werken met inkt, rollers en gutsen. Misschien heb je thuis al een tekening gemaakt, of een idee voor een onderwerp in je hoofd. Je kunt een schets of een foto meenemen. Heb je nog geen plan, geen probleem, voor inspiratie kun je ook overleggen of in de boeken van de plusklas kijken. Voor deze workshop heb je geen speciaal tekentalent nodig, wel een beetje zin in experimenteren.

De workshop is voor (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen van groep 5 t/m groep 8 en wordt gehouden in de tijdelijke ruimte van HB-praktijk De23, een zaal van De Boerhoorn, Oosterweg 14 7921GB Zuidwolde (Drenthe).
Tijd: 14.30 – 16.30 uur.  Kosten 10 euro. Wel graag eerst aanmelden via contact<at>de23.nl of via 06-48862921.

Geweest: Workshop junior (groep 2 t/m 5):

De workshop is voor meer- en hoogbegaafde kinderen van groep 2 t/m 5.

We gaan kijken waarom een Romeinse brug zo sterk is en ontdekken andere sterke constructies voor bruggen. We gaan zelf een brug bedenken, bouwen en uitproberen!

Tijd: 9.30 – 11.30. De kosten zijn 10 euro. Er kunnen maximaal zes kinderen meedoen. Aanmelden via contact<at>de23.nl of via 06-48862921.

Geweest:Workshop Pneumatisch Doolhof

          pneumatische machine

Hoe werkt pneumatiek en waarvoor kun je het gebruiken? We gaan van huis-, tuin- en keukenmaterialen een pneumatisch doolhof (of een andere pneumatische machine) maken: een apparaat, dat werkt door middel van luchtdruk.  De workshop is voor (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen van groep 5 t/m groep 8 en wordt gehouden in de tijdelijke ruimte van HB-praktijk De23, een zaal van De Boerhoorn, Oosterweg 14 7921GB Zuidwolde (Drenthe).
Tijd: 14.30 – 16.30 uur.  Kosten 10 euro. Wel graag eerst aanmelden via contact<at>de23.nl of via 06-48862921. 

Geweest: Ontwerp-Workshop mini-robotje

 

Kom een eenvoudig robotje maken! Eerst gaan we een puzzel oplossen: een computer werkt met enen en nullen – binair tellen – maar hoe zit dat eigenlijk? Daarna gaan we een mini-robotje bouwen van een afwasborstel of van elektriciteitsdraad en andere materialen. Maar hoe beweegt hij eigenlijk? Hoe kunnen we hem rondjes laten draaien? En wil je er een monstertje van maken of een insect of….?

De workshop is voor (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen van groep 5 t/m groep 8 en wordt gehouden in de (tijdelijke) ruimte van Plusklas De23, een zaal van De Boerhoorn, Oosterweg 14 7921GB Zuidwolde (Drenthe).
Tijd: 15.00 – 17.00 uur.  Kosten 10 euro. Wel graag eerst aanmelden via contact<at>de23.nl of via 06-48862921.

Geweest: Junior-workshop Elektriciteit (groep 1-4)

Deze junior-workshop “Elektriciteit” is speciaal voor jonge hoogbegaafde kinderen.

Heb je wel eens zelf een batterij gemaakt? We gaan onderzoeken welke materialen geschikt zijn om stroom te geleiden. En hoe sluiten we een batterij op een lampje aan? Of hoe laten we een motortje draaien? Dat motortje gaat er tenslotte voor zorgen dat de door jou gemaakte wiebelbot gaat bewegen!

De workshop is voor meer- en hoogbegaafde kinderen van groep 1 t/m 4. Tijd: 14.30 – 16.30. De kosten zijn 15 euro. Er kunnen maximaal zes kinderen meedoen. Aanmelden via contact<at>de23.nl of 06-48862921.

Geweest: Workshop 3D Kersthuisje

Wat heeft Pythagoras met bouwkunde te maken? Hoe ontwerp je een bouwplaat voor je houten huisje? Hoe maak je led-verlichting in je kersthuisje? Je gaat een kersthuisje of winterhuisje ontwerpen. Het zaagwerk laten we over aan de figuurzaagmachine. Daarna zet je het huisje in elkaar, maakt een elektrisch circuit voor een ledlampje en geeft het huisje een winter-look. Ontwerpen-maken-versieren!

De workshop is voor meer- en hoogbegaafde kinderen vanaf groep 5 (indien handig genoeg vanaf groep 4). De kosten voor deelname zijn 15 euro. Aanmelden via contact<at>de23.nl of 06-48862921.

Geweest: Workshop Plastic Fusion

Wat is plastic eigenlijk? Wil je zelf milieuvriendelijk plastic maken? En wil je oud plastic omsmelten om nieuwe producten te ontwerpen? Als je kan roeren in een pannetje en als je een strijkijzer kan vasthouden èn een beetje creatief bent, kan jij dat ook!

De workshop is voor meer- en hoogbegaafde kinderen vanaf groep 5 (indien handig genoeg vanaf groep 4). De kosten voor deelname zijn 15 euro. Aanmelden via contact<at>de23.nl of 06-48862921.

Geweest: Workshop Papierscheppen

Heb je wel eens zelf papier gemaakt met een schepraam? Wil je weten waarvan je allemaal papier kan maken en hoe je je velletje papier een bijzondere kleur, geur of structuur kan geven? Tijdens de workshop gaan we experimenteren met zelfgemaakte pulp en voegen we naar believen gras, bloemetjes of andere materialen toe. De workshop is voor kinderen van groep 4 t/m 8. De kosten voor deelname zijn 10 euro. Aanmelden via contact<at>de23.nl of 06-48862921.

PosterPapierScheppen

Geweest: Workshop Wearables

Zelf een led-armband maken? Of een glowbot om aan je rugzak te hangen? Of een ander draagbaar object, dat je kan maken van vilt, LEDjes, geleidend draad en een knoopcelbatterij? Kan je een naald en draad vasthouden? Meld je dan aan!

De workshop is voor (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen vanaf groep 6 (indien handig genoeg vanaf groep 5) en wordt gehouden in de ruimte van Plusklas De23 aan de Kruidentuin 10 in Barendrecht. Tijd: 14.30 – 16.30 uur.  Kosten 10 euro. Wel graag aanmelden via contact<at>de23.nl of via 06-48862921.

20190224_172422

Geweest: Ontwerp-workshop Waterrad

Plusklas De23 organiseert in Barendrecht een ontwerp-workshop voor (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen in de basisschoolleeftijd. Heb je wel eens een watermolen gemaakt? Draait hij sneller met een groter of kleiner rad? En hoe kan je het waterrad gebruiken om een voorwerp op te tillen? Wat moet je veranderen als we dat voorwerp zwaarder maken? We gaan eerst brainstormen en ideeën bedenken en daarna met jouw ontwerp aan de slag.

De workshop wordt gehouden in de ruimte van Plusklas De23 aan de Kruidentuin 2 in Barendrecht. Tijd: 14.30 – 16.30 uur.  Wel graag aanmelden via contact<at>de23.nl

ontwerp-workshop waterrad

Workshop KnikkerPlusbaan  (6-12 jaar: 2 uur)

Aan de hand van een opdracht van het Vooruitwerklab van het CBO in Nijmegen gaan we met eenvoudige materialen een knikkerbaan bouwen. Na een eerste ontwerp waarin we de knikker naar beneden laten rollen, volgt een tweede opdracht die het voor de knikker (en jou) moeilijker maakt. Welke intelligenties zet je in bij het bouwen (analytische, creatieve en/of praktische intelligentie) en hoe zit het met je buurman/buurvrouw?

Workshop Biologie proefjes (6-12 jaar: 2 uur)

Waarom verkleuren de bladeren van bomen en planten in de herfst? En kunnen we die kleur eruit halen? We gaan op onderzoek naar de herfstkleuren van bladeren en vruchten en vergelijken die met elkaar, we experimenteren met kleurstoffen in de natuur en we kijken of zuur en zeep invloed heeft op die kleur.

Workshop Archeologie (6-12 jaar: 2 uur)

Hoe werk je als archeoloog? Wat zoekt en vindt een archeoloog? Welke conclusies kun je als archeoloog trekken?  De nadruk ligt op de Romeinse tijd.

Workshop Pepernotenmachine  (6-12 jaar: 2 uur)

Opnieuw een opdracht van het Vooruitwerklab van het CBO in Nijmegen. In groepjes wordt een oplossing bedacht voor een pepernoten-probleem.