Studiekeuzetest getest

Winkelruit Rotterdam

Winkelruit Rotterdam

Ze zit in 5 gymnasium en het probleem studiekeuze begint op haar zenuwen te werken, ook al heeft ze nog bijna twee jaar. Vorig jaar ben ik met haar naar een open dag van de TU in Eindhoven geweest. Voor dit jaar heeft ze al een paar bezoeken aan andere open dagen ingepland. Maar afgelopen week kwam ze verbolgen uit school. De klas had decanaatslessen gehad en daarin hadden ze een online studiekeuzetest* moeten maken. Of ik wilde weten wat daar uit was gekomen? Natuurlijk, naar zoiets ben ik reuzenieuwsgierig. Ze had het opgeslagen en ik las met haar mee (er was het ontmoedigende aantal van 237 opleidingen voor haar gevonden):

Uitslag:De opleidingen die het beste bij je interesse passen, staan bovenaan in de lijst. Achteraan in de lijst staan opleidingen die je het minst aanspreken. Klik op een opleiding voor meer informatie.1. Academische lerarenopleiding primair onderwijs

2. Universitaire Pabo

3. Bewegingswetenschappen

4. Biomedische Technologie

5. Medische Biologie

6. Muziekwetenschap

7. Nanobiologie

8. Talen en Culturen van Afrika

enz.

Ze was boos over de tijdverspilling. “Wat heb ik hieraan? Je moet invullen of je graag omgaat met kinderen. Ja, ik heb een oppasbaantje. Ze vragen of ik geïnteresseerd ben in de werking van het menselijk lichaam. Ja, vind ik heel leuk, maar niet om dokter te worden! Of ik graag lichamelijk actief ben? Ja, ik dans vijf uur in de week. Ik speel piano. Ik wil heel veel reizen…Ik heb gewoon een heleboel kruisjes helemaal rechts ingevuld!”

Er volgden nog meer ludieke studiesuggesties. Op plaats 29 zag ik de studie staan, waarvoor ze naar de TU in Eindhoven was geweest: industrial design. “Pas op plaats 29!” roept ze uit: “Hoe had ik die test dan in moeten vullen?”

Iets minder vaak een kruisje helemaal rechts plaatsen, had vermoedelijk flink geholpen. Maar het treurige is, dat dit soort tests helemaal niet gemaakt zijn voor jongeren met zoveel interesses en mogelijkheden. Bovendien is de vraagstelling dermate nietszeggend, dat er nooit een precieze uitslag uit kán komen. Want als iemand de uitspraak “Ik houd van taal (geschreven of gesproken)” gewaardeerd heeft met de hoogste score, zullen wij deze kandidaat dan de politiek in sturen of de advocatuur of de journalistiek? Of maken we er een dichter van? Probleem is dat de achterliggende KernTalenten niet in kaart worden gebracht. En er wordt al helemaal niet bepaald welke rangorde die achterliggende KernTalenten hebben en waar de kandidaat nu het meest blij van wordt.

P.S.:

Ik kon het niet laten om de test te testen en alle items de hoogste score te geven. Daar rolt een volgende studieadvies-top 5  uit: aarde en economie, aardwetenschappen, academische lerarenopleiding primair onderwijs, accountancy en controlling, actuariële wetenschappen. Zie daar het werkterrein van de homo universalis!

*Icares.com (wordt ook aanbevolen op de site van sommige universiteiten).